06-185 66 407 - Minervaweg - P1 Nijhof, Baarn info@beqwaam.nl

Cursus Houtbewerking

De BeQwaam workshops houtbewerking kunt u op twee manieren volgen:
1) Als een week lang bijna alle workshops in de “houtweek” of
2) Als afzonderlijke workshops wanneer het u uitkomt (kijk in de agenda)

Er zijn 3 niveaus:

Niveau 1 BeQwaam leergang houtbewerking *

  • Eerste stappen
  • Flinke stappen
  • Vrije stappen

Niveau 2 BeQwaam leergang houtbewerking **

  • Frezen
  • Hout en machines
  • Frezen
  • Zaagtechniek (zaagdag)

Niveau 3 BeQwaam leergang houtbewerking ***

  • Houtverbindingen
  • Tafels maken

U kunt op elk niveau instappen – maar bedenk dan dat er een aantal verbindingstypes of gereedschappen/machines dan misschien worden overgeslagen. Maar de keuze is aan u natuurlijk.

Iedere workshop duurt een dag. Dus in acht intensieve dagen leert u een solide basis in het meubelmaken. U begint met het leren zagen en timmeren. U gaat al een reeks gereedschappen gebruiken en dat laten we steeds meer worden.

 

Houtbewerking DAG 1 “eerste stappen”. Al in deze eerste cursusdag leert u wel 20 gouden meubelmakers technieken. U gaat langszagen, verstekzagen, afkorten met de japanse trekzaag en timmeren en drevelen. U maakt een timmer/gereedschapskistje met oa en fraaie inlating van rondhout.

Houtbewerking DAG 2 “flinke stappen” is bedoeld om preciezer te gaan werken. U gaat een aantal moderne houtverbindingen toepassen. Bovendien gaat u naar huis met een fraai bankje en tafeltje met een prachtige driehoek verbinding.

Houtbewerking DAG 3 “Vrije stappen” hier leert u nog preciezer te werken en u krijgt ook de vrijheid om hier een eigen ‘slinger’ aan kunt geven. U maakt een fraai buitentafeltje van Douglas hout.

Houtbewerking DAG 4 “hout en machines” is bedoeld om veilig de machines te leren gebruiken. U gaat uit 3 cm dik hout een bank maken. De tafel cirkelzaag en afkortzaag en soms de lintzaag gebruikt u daarbij. BeQwaam gaat u uitleggen hoe u die veilig kunt gebruiken. Veiligheid staat voorop bij alle cursussen uiteraard.

Houtbewerking DAG 5 “frezen”  hier gaat u werken met de bovenfrees en freestafel. De bovenfrees is een veelzijdige machine maar heeft nogal wat uitleg nodig voor het juiste gebruik.

Houtbewerking DAG 6 “houtverbindingen”. Leer een aantal moderne houtverbindingen maken. Leer over hout en exact meten. U gaat aan de slag met de lamellomachine, domino machine, pockethole machine en meer.

Houtbewerking DAG 7 “zaagtechniek/zaagdag”. Met de cirkelzaagtafel en afkortzaag heeft u al gewerkt. Maar nu gaat u leren om alles uit deze machines te halen. En dat is heel veel! En we gaan dieper in op de lintzaag en en inval cirkelzaag.

Houtbewerking DAG 8 “tafels maken”. De verbindingen in tafels vragen om extra aandacht bij het ontwerp. U gaat een kleine tafel maken met hierin een aantal langshout verbreding en regel montage  technieken.

Workshop konkelbank maken
Cursus overzicht houtbewerking bijvoorbeeld hier de konkelbank
Workshop houtbewerking - klein bankje
Workshop houtbewerking - klein tafeltje

In welke volgorde?
De volgorde van deze cursus is van 1 tot en met 9.

Kies zelf bij welke stap u in of uitstapt. Voorbeeld: u wilt alleen de flinke stappen  en de “hout en machines” workshop volgen? Geen probleem.

Wanneer
U kiest zelf data die u uitkomen. Dus u hoeft niet per se week na week te komen. Kies de data op onze site en schrijf u daar in. Kiest u voor de houtweek dan gaat u in 1 week het diepe in. Een heerlijke week vol mooi hout.

Is er meer?
Ja u kunt na deze workshop nog een stapje verder door bijvoorbeeld zelf kinderspeelgoed van niveau te maken. Of leer de figuurzaag bedienen als een pro in de workshop figuurzaagtechniek.

De prijs

De workshops betaalt u per stuk en de houtweek voor 1 week met wat korting. In de webwinkel waar u inschrijft kunt u  meerdere workshops tegelijk afrekenen.