06-185 66 407 - Minervaweg - P1 Nijhof, Baarn info@beqwaam.nl

Cursus Houtbewerking

De BeQwaam cursus houtbewerking bestaat uit 3 nivo’s.

nivo 1 BeQwaam leergang houtbewerking

– eerste stappen

– flinke stappen

– hout en machines

nivo 2 BeQwaam leergang houtbewerking

– houtverbindingen

– frezen

– zaagtechniek

nivo 3 BeQwaam leergang houtbewerking

– masterclass stoel maken

– masterclass tafel maken

U kunt op elk nivo instappen – maar bedenk dan dat er een aantal verbindingstypes of gereedschappen/machines dan misschien worden overgeslagen. Maar de keuze is aan u natuurlijk.

Iedere workshop duurt een dag. Dus in acht intensieve dagen leert u een solide basis in het meubelmaken. U begint met het leren zagen en timmeren. U gaat al een reeks gereedschappen gebruiken en dat laten we steeds meer worden.

 

Houtbewerking DAG 1 “eerste stappen”. Al in deze eerste cursusdag leert u wel 20 gouden meubelmakers technieken. U gaat langszagen, verstekzagen, afkorten met de japanse trekzaag en timmeren en drevelen. U maakt een timmer/gereedschapskistje met oa een fraaie inlating van rondhout.

Houtbewerking DAG 2 “flinke stappen” is bedoeld om preciezer te gaan werken. U gaat een aantal moderne houtverbindingen toepassen. Bovendien gaat u naar huis met een fraai bankje en tafeltje met een prachtige driehoek verbinding.

Houtbewerking DAG 3 “hout en machines” is bedoeld om veilig de machines te leren gebruiken. U gaat uit 3 cm dik hout een bank maken. De tafel cirkelzaag en afkortzaag en soms de lintzaag gebruikt u daarbij. BeQwaam gaat u uitleggen hoe u die veilig kunt gebruiken. Veiligheid staat voorop bij alle cursussen uiteraard.

Houtbewerking DAG 4 “frezen”  hier gaat u werken met de bovenfrees en freestafel. De bovenfrees is een veelzijdige machine maar heeft nogal wat uitleg nodig voor het juiste gebruik.

Houtbewerking DAG 5 “houtverbindingen”. Leer een aantal moderne houtverbindingen maken. Leer over hout en exact meten. U gaat aan de slag met de lamellomachine, domino machine, pockethole machine en meer. Deze workshop is bedoeld om u nog preciezer te laten werken dan bij voorgaande workshops.

Houtbewerking DAG 6 “zaagtechniek”. Met de cirkelzaagtafel en afkortzaag heeft u al gewerkt. Maar nu gaat u leren om alles uit deze machines te halen. En dat is heel veel! En we gaan dieper in op de lintzaag en en inval cirkelzaag.

Houtbewerking DAG 7 “masterclass”. De machines en het hout geven u geen verassing meer. Maar op deze dag leggen we de lat nog wat hoger. U gaat de Kutlayev kruk maken. Een kruk waar behoorlijk wat uitdaging in zit om te maken.

Houtbewerking DAG 8 “masterclass”. De verbindingen in tafels vragen om extra aandacht bij het ontwerp. U gaat een kleine tafel maken met hierin een aantal langshout verbreding en regel montage  technieken.

Workshop konkelbank maken
Cursus overzicht houtbewerking bijvoorbeeld hier de konkelbank
Workshop houtbewerking - klein bankje
Workshop houtbewerking - klein tafeltje

In welke volgorde?
De volgorde van deze cursus is van 1 tot en met 8.

Maar wanneer u nu later in wil stappen of eerder uit wil stappen, dat is geen probleem. Er zijn een aantal cursisten die graag  alleen de flinke stappen workshop willen doen. Geen probleem.

Wanneer
U kiest zelf data die u uitkomen. Dus u hoeft niet per se week na week te komen. Kies de data op onze site en schrijf u daar in.

Is er meer?
Ja u kunt na deze workshop nog een stapje verder door bijvoorbeeld zelf kinderspeelgoed van niveau te maken. Of leer de figuurzaag bedienen als een pro in de workshop figuurzaagtechniek.

– Of volg de special “tafel maken

De prijs
De workshops betaalt u per stuk. In de webwinkel waar u inschrijft kunt u wel meerdere workshops tegelijk afrekenen.