06-185 66 407 - Minervaweg - P1 Nijhof, Baarn info@beqwaam.nl

Decoupeerzagen

Naast de cirkelzaag, afkortzaag is er de enorm handige decoupeerzaag.

De decoupeerzaag kan redelijk recht en behoorlijk goed bochten maken. Er zijn decoupeerzagen van de onderkant van de markt, zoals Black & decker, Ferm en Einhell. En een decoupeerzaag heeft de neiging om altijd een beetje scheef te zagen. Deze zaagmachines hebben dat nog iets meer dan de wat luxere soorten. Daar zijn, Festool, Mafell, Bosch Blauw, Makita. Bij BeQwaam hebben we een aantal van deze luxe machines en het valt op dat de duurdere ook beter zagen. Het allerbelangrijkste van de machine is de ophaning van het zaagje in het ‘opvang lagertje’. Springt het zaagje tijdens het zagen bijv. uit dit lagertje/wieltje dan is dat een teken dat de geleiding niet goed zit. Een heel belangrijke tip is: duw niet te hard op de machine. En check telkens of je nog haaks zaagt. Zo nee, duw dan minder hard en wissel vaker dan je wil het zaagje. Wij werken veel met bosch zaagjes met wat fijnere tanden. Deze geven relatief weinig splintering.

Zaagtypes

Er zijn grofweg 3 decoupeerzaag types:

1. Met gewone tanden. Bijvoorbeeld 6-tpi, ofwel 6 tanden per inch. Dit zijn de decoupeerzaagjes die goed zijn in snel doorzagen, maar ook in schulpen (met de nerf mee zagen).

2. Omgekeerde tanden. De tanden wijzen niet naar de machine, maar juist de andere kant op. Handig om de bovenkant van het te zagen materiaal netjes af te leveren. Dus zonder splinteren. Maar vergis je niet, het zagen met deze zaagjes gaat veel moeilijker. Je moet namelijk continue druk houden op de machine. Doe je dat niet dan kan het tot irritant stoten lijden en met alle gevolgen voor het hout bovendien.

3. Progressieve tanden. Deze hebben aggressievere tanden aan het eind van het zaagblad en ‘rustigere tandjes’ aan de zool van de decoupeerzaag. Handig om door dikke balken te gaan en toch een (redelijk) mooi resultaat af te leveren.

 

 

#afkortzaag, decoupeerzaag, schuurmachine, cirkelzaag, boormachine, reciprozaag, verstekzaag – houtbewerking.

Klemsoorten

Er zijn twee types decoupeerzaagophangingen. Een heeft een u-vormige inkeping de andere heeft twee pennetjes aan het uiteinde. Daarmee pakt de decoupeerzaag het blad vast. De eeste kan iets meer de neiging hebben om te gaan trillen in de machine. Heeft u een machine die zo’n ophanging heeft, dan is er niets aan te doen (anders dan een andere machine te kopen).

Dan is er naast deze types ook nog de keuze in lengte en breedte van het zaagblaadje. Langer is handig, of zelfs nodig in dik materiaal. Dunne zaagblaadjes zijn handig om kleine scherpe hoeken te maken. Maar let wel op, want dit zaagtype breekt snel en slijt snel. Niet te veel druk geven.

SNELHEID

Voer de snelheid van het zagen op bij zachte houtsoorten (grenen, populier, vuren enz). Gaat het te zwaar, bijvoorbeeld bij hardere houtsoorten zoals eiken, kersen en beuken, verlaag de snelheid dan wat. In dat laatste geval krijg je ook minder problemen met verbranding van het hout.

PENDEL

Veel decoupeerzagen hebben een pendel-stand. Sommige types, vooral bedoelt voor beginnende zagers, hebben dit gekoppeld aan plaatjes zodat je weet wat je doet.
Bij de doorsnee en professionele apparaten staat er bij de pendel meestal een getal 1-2 of 3 of min-max. Met 3 of max zaag je snel, maar met vrij veel versplinteringen. Bij min of 1 gaat het wat langzamer, maar vaak met een mooi resultaat.

KWALITEIT

Decoupeerzagen verschillen nogal in prijs. Van 50 tot wel 400 euro. Het verschil zit vooral in de lagering en de manier waarop het zaagje geklemd is. Op hoe meer punten het zaagje geklemd is (bijv. met wolfram blokjes/wieltjes) hoe strakker het zaagresultaat. Doe evt. een test door stevig tegen een decoupeerzaag te duwen op een dik blok hout (bijna net zo dik als het zaagblaadje). Zaag een stukje recht vooruit en controleer dan met een haak hoe haaks de zaagsnede is.

Verder zijn er verschillen in afvoer van de spanen. En bij steeds meer types zijn er lasers om rechte lijnen te zagen. Wat ik persoonlijk heel handig vind/zou vinden is wanneer een decoupeerzaag een goede verlichting met LEDs heeft en een goede afzuig of blaas-inrichting zodat je niet zelf op de zaaglijn hoeft te blazen.

TIP
Net als met de bovenfrees workshop zeggen we bij het decouperen ook altijd: probeer eerst uit op een gelijk stukje afvalhout.

Graag tot ziens bij een van de workshops van BeQwaam in Baarn – inschrijven kan hier.